Űridők, meglepetések és nagy csaták a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja első...

Űridők, meglepetések és nagy csaták a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja első napján, Magyargencsen

408
0
SHARE

Az autósoknál a cseh Zapletal, a motorosoknál Kárpáti Péter vezet

Már az első nap igazolta, hogy igenis érdemes kilátogatni Magyargencsre, ahol pénteken elrajtolt a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny igencsak színvonalas csatát hozott, a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal például olyan időt autózott mindhárom szakaszon, amire csak egy szó illik: űridő. A motorosoknál kiesett a triplázásra készülő Hodola Richárd, így Kárpáti Péter áll az élen, míg a side by side kategóriában a Kéry Szilveszter, Simon Péter duó várja az első helyen a szombati folytatást.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy a vasárnapig rendezendő Riverside Baja a tereprallye nagy ünnepe lesz. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futama, a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.

Mindenesetre az első három szakaszon annyi minden történt, mint sokszor más versenyen összesen. Az autósoknál az idei Olasz Bajnokság szezonnyitóján a 4. helyen végzett Lónyai Pál – Csató Attila navigálása mellett – például már az első szakaszon fának ütközött, aztán folytatni tudta a száguldást, igaz, egy lámpával, de ott van a negyedik pozícióban. A cseh Miroslav Zapletal mindháromszor olyan időt autózott, hogy volt olyan riválisa, aki azt mondta, ha szombaton félgázzal megy végig, akkor is megnyeri a versenyt. A Dakart többször teljesítő Zapletal a nap végén csak annyit mondott: „Eddig jó!” Mindenesetre a harmadik sikeréért autózó Fazekas Károly – aki a második helyen áll régi új navigátorával, Horn Alberttel – nem adja fel, és kijelentette, a 4 perc 48 másodperces hátrány ellenére a hátralévő hat szakaszon még bármi előfordulhat. Mindenesetre őt mindössze 37 másodperc választja el a cseh Zdenek Porizektől.

A motorosoknál a nagy esélyes, és az első szakaszt megnyerő Hodola Richárd alatt megállt a Yamaha, így kiesett, ezzel biztossá vált, hogy idén nem fogja megszerezni a harmadik sikerét a Riverside Baján. Mindenesetre a váratlan lehetőséget Kárpáti Péter használta ki eddig a legjobban, aki annak ellenére a legjobb motoros, hogy kapott egy 4 perces időbüntetést, őt az élete első versenyét teljesítő Klima Gábor követi, míg a harmadik helyen egyelőre Horváth Laller Lajos áll, míg a quadosok között a cseh Jan Tománek vezet.

A side by side kategória tagjai alaposan meglepték a mezőnyt és a nézőket is a teljesítményükkel. A Kéry Szilveszter, Simon Péter kettős mindhárom szakaszon a második abszolút időt teljesítette, így megnyugtató előnnyel vezetnek a 2017-es szezon bajnoka, a Kovács György, Takács Antal páros előtt. Ugyanakkor a szakaszokon remekelő, kétszer is abszolút harmadik időt száguldó Kakuszi Zsolt sajnos technikai okokból kénytelen volt feladni a viadalt, ám kijelentette, remekül érezte magát, és ez a verseny is megerősítette benne, hogy a mezőny egyetlen nem turbós versenygépével folytassa az idei szezont.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HAGYJON ÜZENETET