A szabadság Harley-Davidsonon érkezik

A szabadság Harley-Davidsonon érkezik

217
0
SHARE

FREEDOM ON TOUR – a Harley-Davidson tesztkamion hazánkba érkezett, 23 csillogó vasparipát hozva magával, amelyet Alsóörsön, a 19. Open Road Festen teszteltünk.

Vannak azok a pillanatok, amelyek meghatároznak, amelyeket átélve gazdagabbá válsz, mondjuk végre teli torokból énekelheted a Metallicával gyermekkorod kedvenc számát, vagy éppen álmaid motorjára pattanhatsz fel és túrázhatsz egyet. Egy Harley-Davidsonnal krúzolni márpedig maga a rock and roll, a színtiszta szabadság.

Milliószor leírták már, motorozni jó dolog, Harley-val tenni ugyanezt feledhetetlen. Mi a titok? Sokszor megkaptuk már a választ, a képlet soktényezős, ráadásul szavakkal körülírni olyan, mint amikor a szivárvány színeit próbáljuk elmagyarázni egy olyan embernek, aki vakon született, nem adja vissza az élményt, a titkot nem fedi fel. Ahhoz, hogy megtudd, ki kell nyitnod Pandora szelencéjét, azaz nyeregbe kell szállnod.

Mi is ezt tettük, lecsaptunk a legújabb Harley-Davidson motorcsodákra és elvittük egy körre őket. Egy laza 65 km-es túrára indultunk a nagyvázsonyi Kinizsi várhoz. 20 csillogó motorkerékpárt lovasítottunk meg, a legkisebb Sportster modellektől egészen a nagy túramodellekig. Volt szerencsénk tesztelni többek között a nemrég debütált Iron 1200-t és a Forty-Eight Specialt is, de az új Softail modellek teljes palettája is a rendelkezésünkre állt.

Miközben a gépszörnyek falták a kilométereket, a V2-es erőforrások kellemes vibrálással dolgoztak alattunk. Az egyenes országúton kövér gázt húzva, a szerpentines részeken finoman döntögetve vizsgáztattuk a gépeket. Az új blokkok, felfüggesztések, és az új Softail vázak nem okoztak csalódást, sőt, a nyeregből leszállva csak annyit tudtunk hirtelenjében kinyögni: „ez állati jó volt”.

Bátran állíthatjuk, a Harley-Davidson mérnökei odatették magukat, amikor megalkották a Milwaukee-Eight blokkot és a custom revolution motorjait. A motorozás új dimenzióját nyitották meg, miközben a Harley-k megmaradt annak, amik, az életérzés nem veszett ki belőlük, a legenda tovább él.

A Harley-Davidson Tesztkamionnak egy küldetése van, hogy a világot járva minél több emberhez eljuttassa a legendás amerikai márka legújabb modelljeit. Marketing szlogenek és szavak nélkül, csak szimplán átadva az élményt. Jövőre újra begördül hazánkba és újabb rajongókat zsákmányol.

Nekem óriási mázlim volt az idővel, mert az M7-n a kollégákat eláztató vihar előtt pár perccel érkeztem Alsóőrsre. Így teljesen “szárazon” tudtam elindulni az általam választott Low Riderrel. Azt hiszem az egyik legkellemesebb élményem volt ezzel a vassal a motorozás. A váltó a kuplung mint a vaj. Annyira puhán lehetett váltani, hogy gyakorlatilag olyan érzésem volt, mintha egy nagyobb robogóval mennék. Ennek ellenére az igazi Harley érzés is meg volt utazás közben. A kormány lehelet finoman követte a mozdulataimat. Kanyarokat úgy vette, kis túlzással, mintha sportmotor lenne. Amikor rázósabb úton mentünk, nem kellett néhány kilométer után állva motoroznom, kímélendő a hátsómat. Amikor falvakon keresztül mentünk akkor volt egy picit olyan érzésem, hogy egy picit nagyobb nyomaték el kellene. Persze ez is csak azért mert ha lusta voltam visszaváltogatni akkor hiányzott az a kis nyomaték többlet. Az ülése annyira el van találva, hogy nekem akinek állandó problémám van a túramotorok ülésével, észre sem vettem, hogy mennyit mentünk az úton. Más motoroknál 30-40 kilométer után már fészkelődöm, mert nyom az ülés. Ez tökéletesen alkalmazkodott a hátsómhoz. 😀

Miután a túráról visszatértünk, hatalmas kedvvel vetettük bele magunkat a négy napos fesztivál forgatagába. Szuperek voltak a programok, jók voltak az együttesek. A szervezés hagyományosan remek volt. Egyedül az időjárás nem fogadott a kegyébe minket, mert időnként olyan záporokat zivatarokat zúdított a nyakunkba, hogy a víz hömpölygött az utakon. Ettől függetlenül remekül éreztük magunkat és elhatároztuk ismét: jövőre veletek újra ugyanitt.

Harley-Davidson, Pataky Sándor.

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HAGYJON ÜZENETET